
De Nalevingsverslagen geluidproductieplafonds 2023 voor rijks- en spoor wegen zijn opgesteld. Daarin staat de jaarlijkse monitoring van de over dat jaar geconstateerde berekende overschrijdingen en dreigende overschrijdingen van de geluidproductieplafonds (afgekort: gpp’s) en de aanpak daarvan.
Rijkswegen
In het verslag over rijkswegen, van Rijkswaterstaat, is in 2023 bij 1,7% van de referentiepunten sprake van een overschrijding van het geluidproductieplafond (1,5% in 2022) en bij 7,7% van de referentiepunten een dreigende overschrijding (5% in 2022). In beide gevallen betreft het een kleine toename ten opzichte van het nalevingsverslag 2022. Deze toename
wordt vooral veroorzaakt door de autonome toename van het verkeer en door een beperkte voortgang in het oplossen van enkele knelpuntlocaties.
De beperkte voortgang in het oplossen van enkele knelpuntlocaties heeft net als
in het nalevingsverslag 2022 de volgende oorzaken:
- Uitstel van groot onderhoud, waardoor stiller asfalt later wordt toegepast;
- Uitstel van projecten door de stikstofproblematiek;
- Onzekerheid in verkeersprognoses, waardoor robuust onderzoek niet mogelijk is;
- Vertraagde invoering van de Omgevingswet, waardoor onderzoeken zijn uitgesteld.
Spoorwegen
Het aantal overschrijdingen van de geluidproductieplafonds (als gevolg van wijzigingen op of van het spoor) is volens ProRail stabiel, zowel in absolute zin (in aantal referentiepunten, namelijk 75 in 2022, en 111 in 2023), als relatief (0,1% en 0,2%). Uit het verslag blijkt dat ProRail gebruik blijft maken van zogenaamde stille
technieken voor een brongerichte aanpak, zoals raildempers, voegloze sporen en wissels en betonnen dwarsliggers. Ook rijden er steeds meer stille goederentreinen.
Overige infrastructuur
Naast de rijks- en spoorwegen bevat het nalevingsverslag ook informatie over de gpp’s bij het spoor van de Hoekse Lijn (Schiedam – Hoek van Holland) en een wegvak van ca. 300 meter bij de A20 dat in beheer is bij de provincie Zuid-Holland.
Dit is het laatste nalevingsverslag onder de Wet milieubeheer. Het volgende verslag zal de monitoring betreffen onder de Omgevingswet. Onder de Omgevingswet zullen ook provincies gpp’s vaststellen voor de provinciale wegen. Die worden eveneens jaarlijks gemonitord, al hoeven provincies maar eens in de vijf jaar een verslag ervan te maken.
Bron: Rijksoverheid