NoisePatrol in Katwijk ingezet tegen tegen overlast

De politie van gemeente Katwijk heeft een NoisePatrol gekregen om het geluid dat motorvoertuigen maken te meten. Op deze manier kunnen ze tegen de overlast van de motoren handelen. Burgemeester Visser zegt bij Alles Over Katwijk: “De gemeente krijgt veel klachten over geluidsoverlast via Fixi, het spreekuur of via de boa’s op straat. Met de NoisePatrol is er geen discussie meer over wat hard is en wat niet, maar vindt een objectieve meting plaats. Als het geluid hoger is dan toegestaan, kan de politie een boete uitschrijven en een WOK-melding maken.“

De bedoeling is dat de politie de NoisePatrol gebruikt op plekken waarover veel meldingen over geluidsoverlast binnenkomen. Van tevoren is vastgesteld per voertuig wat de maximale hoeveelheid geluid is dat het voertuig mag produceren. Wanneer iemand meer dan 4 decibel boven de grens produceert, krijgt het voertuig een WOK-melding en boete. Dan mag het voertuig niet meer rijden totdat deze gekeurd is.

Katwijk is niet de enige plek waar het geluid dat motorvoertuigen produceren in de gaten houdt. Ook Arnhem en Scheveningen zijn hier mee bezig.

Bronnen: Alles Over Katwijk, Arnhems Hart