Onderzoek effect geluid windparken op bruinvissen

Is een windpark in de Noordzee een geschikt leefgebied voor bruinvissen? Dat is de vraag die aan de basis ligt van meerjarig onderzoek dat Wozep sinds oktober 2021 laat uitvoeren in windpark Borssele, voor de kust van Zeeland. Een nieuw projectfilmpje op het Noordzeeloket geeft een inkijkje in dit onderzoek in windpark Borssele.

De bruinvis maakt gebruik van onderwatergeluid door echolocaties. Hij maakt gebruik van kliks om te navigeren, om prooien te vangen en om zijn omgeving waar te nemen. Die echolocaties, dat zijn kliks. Het is een heel hoog frequent geluid. Het geluid van de bruinvissen en het geluid van de omgeving wordt tijdens het onderzoek opgenomen met 14 meetstations op. Door de geluiden binnen het windpark en buiten het windpark met elkaar te vergelijken, wordt een beeld van de verspreiding van de bruinvis in en rondom het windpark gecreëerd.

Iedere drie maanden varen de onderzoekers van WaterProof BV en Wageningen Marine Research langs de boeien voor controle en het ophalen van tussentijdse data. Vier keer zijn de onderzoekers inmiddels uitgevaren naar het windpark. In het projectfilmpje doen twee van de onderzoekers enthousiast hun verhaal. Voorzichtige conclusies trekken ze nog niet. Het onderzoek duurt niet voor niets minstens vijf jaar. ‘Pas dan kun je echt conclusies trekken’, aldus de onderzoekers. Wel verwachten ze dit najaar al een eerste inkijkje in wat er afgelopen jaar aan data is opgehaald.

Bronnen: Noordzee loket (1), Noordzee loket (2)