Opnieuw positieve test stille klinkers Rotterdam

Door een experiment met stille straatklinkers is de geluidsoverlast bij Hillevliet in Rotterdam-Zuid volgens de milieudienst DCMR gehalveerd en omwonenden zijn erg tevreden. Dit is al het tweede experiment met dergelijke klinkers dat geslaagd is in de stad. Eerder gebeurde dit al in Overschie. De klinkers hebben een speciale laag die de verkeersgeluiden opneemt. Om te testen of de omwonenden dit ook merkten, nam duurzaamheidswethouder Arno Bonte een aantal van hen mee voor een wandeling langs wegen met én zonder stille klinkers.

„Het resultaat is verbazingwekkend!”, zegt Richard Atteveld, leraar aan het naastgelegen Rotterdams Vakcollege De Hef in het AD. Met tien van zijn studenten nam hij deel aan het geluidsexperiment. „Je hoort een duidelijk dempend effect”, zegt hij. „Bij de stille variant hoor je eigenlijk alleen nog het geluid dat de auto zelf maakt. Zodra meer mensen elektrisch rijden, is dat straks ook weg en wordt het hier nog stiller.”

Ook Thea van Gils-Vlasveld, woonachtig aan de Hillevliet, is volgens het AD enthousiast. „Bij de bestaande bestrating hoor je het verkeer voorbijrazen. Waar de nieuwe klinkers liggen kun je zelfs de vogels weer horen fluiten. Zo mooi!”

Bonte geeft aan dat de resultaten boven verwachting zijn. „En ik ben bovenal blij dat dit in de praktijk ook zo door de mensen wordt ervaren. We blijven meten of ook op lange termijn het positieve effect blijft en of dit wegdek niet sneller slijt, maar het lijkt erop dat stille klinkers ons kunnen helpen in het verminderen van het verkeerslawaai,” zegt hij in het AD. Toch geeft hij ook aan dat ze blijven meten om in de gaten te houden of de klinkers niet te snel slijten.

Bronnen: AD, De Havenloods