Overlast vrachtwagens Onderdendam (Gr) aangepakt

Het zware verkeer dat door Onderdendam rijdt, veroorzaakt overlast voor de inwoners. Daar willen de provincie Groningen en gemeente Hogeland wat aan doen. Het verkeer zou zorgen voor files, onveilige verkeerssituaties en overlast door geluid en trillingen.

Om in de toekomst klachten te voorkomen zal één straat overdag afgesloten worden voor de vrachtwagens. Verder komt er een proef met het versmallen van een aantal wegen. Hierdoor zal de snelheid waarmee men over de wegen rijdt lager worden, wat het sluipverkeer zal verminderen. Voor het opstellen van de maatregelen heeft de gemeente een verkeersonderzoek laten uitvoeren. Hieruit bleek dat het meeste verkeer door Onderdendam komt vanuit de omgeving naar de N46- en deels Bedum/Middelstum. Slechts een achtste van het verkeer heeft als vertrekpunt of bestemming het dorp.

Andere maatregelen die worden getroffen, moeten de snelheid op de provinciale weg tussen Onderdendam en Winsum (N996) en Onderdendam en Bendum (N995) remmen. Hierbij kan gedacht worden aan verkeersdrempels.

Bron: Dagblad van het Noorden