Súdwest-Fryslân betrekt bewoners bij omgevingswet

Onder de naam ‘Rondje Súdwest’ maken raadsleden en medewerkers van de gemeente de komende weken een tournee door de gemeente. Tijdens het rondje willen zij de mening van de inwoners horen over de leefomgeving, als basis voor de omgevingsvisie ‘Een gezond Súdwest-​Fryslân in 2040’.

De omgevingsvisie heeft misschien wat uitleg nodig. De omgevingsvisie heeft alles te maken met de Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt. Deze nieuwe wet geeft veel ruimte voor de visie en wensen van de inwoners over hun leefomgeving. Daarmee verandert de rol van de gemeente van sturend naar dienstverlenend. Wethouder Gea Wielinga: “De gemeente schrijft straks niet meer voor hoe de leefomgeving wordt ingevuld, maar is in gesprek met de inwoners.” Wij vinden het ook erg belangrijk dat jongeren inbreng leveren: zij zijn de toekomst. Rondje Súdwest gaat dan ook langs bij diverse scholen, evenementen/markten en buurthuizen!

Voorbeelden van onderwerpen waarover inwoners kunnen meepraten zijn lucht en geluid, natuur en recreatie, klimaat, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Wielinga: “Samen met de gemeente plannen maken, dat klinkt toch beter dan afwachten wat er van achter de bureaus wordt bepaald?”