Te veel lawaai in de Europese steden

In Europa hebben inwoners van steden te veel last van lawaai en wordt de lucht te sterk verontreinigd. Dat zegt het Europees Milieuagenschap. Volgens hen sterven er in Europa jaarlijks minstens 250.000 mensen als gevolg van luchtverontreiniging. Ook het lawaai heeft ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid. Daarnaast bleek uit berekeningen van de Europese Rekenkamer (ERK) dat doelstellingen over deze thema’s niet gehaald zullen worden. ´De EU en de lidstaten moeten inzien dat er meer inspanningen nodig zijn om lawaai en verontreinigde lucht terug te dringen´, zegt ERK-lid Klaus-Heiner Lehne bij Binnenlands Bestuur.

Eén van de grotere problemen is de hoeveelheid stikstofdioxide die wordt veroorzaakt door auto’s en vrachtwagens. Wat betreft geluid is er weinig recente data. Het doel is om in 2030 het aantal mensen dat last heeft van verkeerslawaai terug te brengen naar 70%. Maar nu lijkt het erop dat dit niet gehaald gaat worden.

In Nederland staat Heerlen er het slechtst voor wat betreft fijnstof. Zij staan Europees op plek 22. Den Haag (25), Groningen (27) en Enschede (30) volgen niet veel verder op de ranglijst. De stad met de minste fijnstof in Nederland is Eindhoven (170). In totaal doen er 372 steden mee.

Voor de jaren 2014 tot en met 2027 is er 231,9 miljard euro uitgetrokken. Maar dat blijkt dus niet genoeg te zijn. Redenen hiervoor zijn slechte coördinatie door de autoriteiten, lokale tegendraadsheid en het gebrek aan doeltreffendheid van de maatregelen. Zo werd er in Barcelona en Krau een poging gedaan om zones te maken waarin voetgangers altijd voorrang hebben, maar dit is juridisch aangevochten op grond van discriminatie en beperking van het vrije verkeer. De maatregelen zijn dan ook niet doorgevoerd.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Volkskrant