Toch geen windmolens bij Gaasperplas

De gemeente Amsterdam maakte dit voorjaar bekend in welke gebieden van de stad extra windmolens kunnen komen. En onder welke voorwaarden. Iedereen kon daarop reageren. Naar aanleiding van de reacties hebben ze de plannen aangepast. Er komt geen windmolen bij de zuidoostelijke oever van de Gaasperplas.

De gemeente ontving ruim 2.150 meningen. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) is blij met zo veel betrokkenheid en heeft de zorgen en wensen goed bestudeerd. De zuidoostelijke oever van de Gaasperplas valt af als gebied. In het Havengebied kijken ze goed hoeveel extra windmolens er passen.

4 aangewezen gebieden voor windmolens

Sinds 2019 zoeken ze zorgvuldig naar geschikte plekken voor extra windmolens. In totaal gaat het om ongeveer 4 tot 8 windmolens. Er blijven nu 4 gebieden over waar windmolens kunnen komen: Het Havengebied, Knooppunt Holendrecht, Diemerscheg en Weesperkarspel. Zie ook de Kaart windzoekgebieden.

Veel zorgen over geluid, gezondheid en natuur

Veel mensen deelden zorgen over overlast en hun gezondheid als er windmolens in hun omgeving komen. Bijvoorbeeld door het geluid. En zorgen over de gevolgen voor de natuur, het landschap en ontspanning, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. De Gaasperplas is populaire plek om op warme dagen op het strand door te brengen. “Het geluid is straks niet te harden,” zei een buurtbewoner in Het Parool. Wethouder Dirk de Jager zegt over de populariteit van de plek: “Dat is voor ons een doorslaggevend argument geweest. Juist voor mensen met een krappe beurs is de Gaasperplas belangrijk als plek om te recreëren. Daar luisteren we nu naar.” Maar veel mensen begrijpen ook waarom extra windenergie nodig is. Zij zijn bezorgd over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor mensen, dieren en de natuur.

Alleen als het echt kan

Het college van B en W geeft aan zich de zorgen goed voor te kunnen stellen. Windmolens zijn belangrijk om de stad van fossiele brandstoffen af te krijgen, zoals aardgas. Windmolens kunnen alleen komen in gebieden waar dat mag volgens de regels die er zijn om de omwonenden, de natuur en het landschap te beschermen. We hebben de verwachte gevolgen van windmolens in alle gebieden goed onderzocht. In de 4 overgebleven gebieden lijken windmolens mogelijk. Alle gebieden moeten nu verder worden onderzocht. Pas na nader onderzoek wordt duidelijk of er echt windmolens passen. Alle voorwaarden leest u in het Programma Windenergie Amsterdam 2030.

Het liefst in het Havengebied

De gemeente wil het liefst zoveel mogelijk windenergie opwekken in het Havengebied. Hier staan al 27 windmolens en 4 nieuwe worden gebouwd. Veel mensen lieten weten dat ze aan het Havengebied de voorkeur geven. De gemeente kijkt daarom eerst goed hoeveel extra windmolens in het Havengebied passen. Ze zijn samen met het havenbedrijf Port of Amsterdam al langer aan de slag om dit mogelijk te maken. Maar er zijn nog veel hindernissen. Zo gaan vliegroutes van Schiphol over het Havengebied heen, waardoor windmolens maar een bepaalde hoogte kunnen hebben. De gemeente probeert alle hindernissen weg te nemen.  Een verwachte wetswijziging in Den Haag die meer ruimte biedt voor hogere windmolens op aanvliegroutes naar Schiphol geeft de wethouder het vertrouwen dat er daadwerkelijk opties zijn in het havengebied. Het is nog onduidelijk of dit gaat lukken.

Begin 2025 een definiet besluit

Het college van B en W bespreekt de plannen eind 2024 met de gemeenteraad. Een definitief besluit volgt naar verwachting begin 2025.

Bronnen: Gemeente Amsterdam, Parool