Vorm uilenvleugels maakt windmolens stiller

Het voordeel van duurzaamheid van de windturbines staat voor de mensen die ernaast wonen toch niet altijd boven het nadeel van het geluid dat ze maken. Het lawaai van de lucht die langs de bladen stroomt maakt sommige mensen helemaal gek. Naast dat dit lawaai maakt, kost het ook nog eens energie. Om dit probleem op te lossen liet onderzoeker Xiaomin Liu van de Chinese Xi’an Jiaotong Universiteit zich inspireren door uilenvleugels.

In een nieuwsbericht verlt Liu het volgende: “Nachtuilen produceren 18 decibel minder geluid dan andere vogels die even snel vliegen, dankzij de bijzondere bouw van hun vleugels”. De lucht die boven en langs de vleugels glijdt, wordt na de vleugels samengeperst. Daardoor ontstaat het geluid. Bij uilenvleugels gebeurt dit met minder geweld, dus is er minder geluid.

Liu en collega’s hebben geëxperimenteerd met verschillende bladen. Uit een eerder onderzoek bleek al dat turbinebladen met een zaagtandontwerp minder lawaai maken. Door verschillende patronen te testen kwamen ze al uit op een ontwerp dat 15,22 decibel minder geluid maakte. Toen ze asymmetrisch gevormde ‘vleugels’ onder de bladen vastmaakten, was her nog eens een afname van 3,68 decibel.

Voordat hun techniek in de praktijk kan worden gebracht, is er nog veel werk aan de winkel, vertellen de onderzoekers. De tests werden bijvoorbeeld gedaan bij lage windsnelheden. Daarnaast is het misschien ook niet betaalbaar. Geluidsonderzoeker Francesco Avallone van de TU Delft zegt bij het Parool: “Bij de ontwikkeling van dergelijke nieuwe technieken moet je er rekening meehouden dat je het risico loopt dat het te duur is om te produceren waardoor de industrie er geen interesse in heeft.”

Bronnen: Kijk Magazine, Parool