Waarom blaft een hond?

Blaffende honden bijten niet, maar ze kunnen met hun geblaf zorgen voor overlast. Een hond blaft omdat hij aandacht wil of omdat er gevaar dreigt. Blaffen heeft altijd een reden en is in feite een communicatiemiddel.

Elke hond zijn eigen blaf
Toch blaft de ene hond meer dan de ander. De deurbel, andere honden, vreemde mensen kunnen leiden tot geblaf. Hoe groter de hond hoe zwaarder het geblaf. Bepaalde rassen hebben meer neiging om te blaffen zoals Duitse Herders en Rottweilers, de Jack Russel en de Chihuahua. Het spreekt voor zich dat geblaf van de Rottweiler anders is dan die van de kleine Chihuahua. Het geluid van hondengeblaf heeft een decibel van 60 wat op kan oplopen tot ruim 100 decibel.

Waarom blaffen?
Het is belangrijk om de beweegreden van het blaffen te achterhalen. De wijze van blaffen en de lichaamshouding kan al veel verklaren. Een hond kan blaffen als hij enthousiast is omdat hij met de baas naar buiten kan of omdat hij zijn eten krijgt. Het kan zijn om te alarmeren omdat hij onraad speurt, maar ook om het onraad te verjagen.

Verschillende blaftonen
Blaffen heeft een positieve of negatieve reden. Verlatingsangst en verveling kunnen leiden tot geblaf omdat de hond zich angstig voelt of gefrustreerd is. De wijze van blaffen laat dikwijls de gemoedtoestand van de hond vertalen. Hoog en schril gedrag wijst op angst, maar laag en hard grommend gedrag betekent gevaar. Naast het gedrag geeft de hond met zijn lichaam signalen; de staart, lippen en vacht.

Negeren en belonen
Gedragsverandering bij de hond is een tijdrovend proces. Het verbaal reageren heeft dikwijls geen effect omdat de reden niet weggenomen wordt. Negeren is de beste optie en belonen als er niet meer geblaft wordt. Een optie is een anti-blafband. Ze zijn voorzien van vibraties, trillingen en geluiden. Het nadeel van deze methode is dat de hond in feite gestraft wordt voor natuurlijk gedrag. Het neemt ook niet de oorzaak van het blaffen weg.

Hondengeblaf kan leiden tot burenoverlast. Vooral geblaf tijdens de nacht wordt terecht als irritant ervaren. Iedereen wil graag een rustige nachtrust. Maar wat te doen bij overlast door blaffende honden? Overleg met de eigenaar biedt meestal het beste resultaat. Melding bij de plaatselijke politie kan helpen of het melden van de overlast op het Centraal Meldpunt Nederland.

Dit is een commercieel bericht, de redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.