Aanpak verkeersaso’s Amersfoort te mild

Begin deze maand deed burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius een voorstel om extreme vormen van verkeerslawaai in de stad aan te pakken. De rest van de politici vonden zijn plannen echter veel te mild. ,,Het is erg teleurstellend”, reageerde CDA-er Alex Engbers bij het AD. ,,Ik mis de urgentie”, zei Dillian Hos van GroenLinks bij hetzelfde nieuwsmedium.

Tot nu toe veroorzaken de motoren met illegale knalpijpen en getunede auto’s die onnodig hard optrekken veel overlast bij omwonenden. Hierdoor schrikken ze soms wakker van de herrie en willen ze niet meer op hun balkon zitten.

Amersfoort is niet de enige stad die hier last van heeft. De andere steden hebben speciale teams tegen verkeershufters (Rotterdam) of sluiten wegen af (Scheveningen). In Amersfoort is er echter te weinig mankracht en hulpmiddelen voor grote maatregelen. Voorstellen van de burgemeester zijn acties met de politie, aanpassingen aan de weg tegen het scheuren en een bord met geluidssmileys.

Burgemeester Bolsius gaf aan dat hij de overlast zeker wel serieus neemt, maar dat grote maatregelen veel geld kosten. Dit zijn volgens hem dan ook politieke keuzes die gemaakt moeten worden. Maarten Flikkema (VVD) viel Bolsius bij. ,,Het gaat om prioriteiten. Het college heeft meer te doen dan handhaven op extreem verkeerslawaai.” De stad heeft zelf nog geen eigen meetapparatuur en ook het aantal boa’s is beperkt.

Toch heeft Bolsius belooft zijn plannen te verbeteren om meer draagvlak te krijgen. ,,Ook komt er geluidsapparatuur van de provincie Utrecht en een bord met geluidssmileys. We gaan ook de acties met de politie op poten zetten. Maar laat ik daar eerlijk in zijn: ook bij de politie is er beperkte capaciteit en moeten ze keuzes maken,” zegt hij bij het AD.

Bronnen: AD, RTV Utrecht