Scherm rond speeltuin Nieuwerkerk discutabel

Om de speeltuin aan de Oostringdijk in Nieuwerkerk aan de IJssel wordt mogelijk een geluidsscherm geplaatst. Dit gebeurt naar aanleiding van klagende buurtbewoners. “Het water draagt het geluid onze kant op”, vertelt één van de bewoners aan het AD. “Als die kinderen nou eens normaal zouden spelen, maar het is een gegil en geschreeuw; niet normaal meer.” Daarnaast zouden ’s avonds ook hangjongeren voor overlast zorgen met muziek.

Na klachten is er een enquête gehouden door de gemeente Zuidplas. Hieruit bleek dat 30 procent van de omwonenden last heeft van het geluid van de speeltuin. Hoewel wethouder Wybe Zijlstra hierom het geluidsscherm wil plaatsen, is niet iedereen het eens met de maatregel. Ouders zouden hun kinderen niet meer goed in de gaten kunnen houden en of er een omgevingsvergunning gegeven wordt voor dit plan is nog maar de vraag.

 Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, vertelt bij RTL Nieuws: “De sociale veiligheid neemt door zo’n scherm af. Er is namelijk geen zicht op de speeltuin en in de avond zorg je voor een afgezonderde plek voor hangjongeren. Dat is ook niet het gewenste effect.” Volgens hem moet men de kinderen gewoon aanspreken op hun gedrag. Dave Ensberg-Kleijer, directeur van Jantje Beton, vindt een scherm nog niet zo’n gek idee. Maar hij ziet ook andere oplossingen. “Denk bijvoorbeeld aan stillere doeltjes of het slimmer indelen van speeltuinen”, vertelt hij. “Soms maakt een speeltoestel ook meer geluid als hij ouder is, dan is het verstandig hem te vervangen,” zei hij bij RTL Nieuws.

Bronnen: AD, JM Ouders, RTL Nieuws