Actieplan gemeente tegen herrie ‘onburgerlijk gedrag’

De gemeente Anderlecht, in Brussel, heeft een actieplan gelanceerd om overlast en “onburgerlijk gedrag” aan te pakken. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) heeft maatregelen genomen, waaronder een alcoholverbod in de openbare ruimte en een verplichte sluitingstijd voor publieke inrichtingen. Het doel is om nachtelijke overlast te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Maatregelen om overlast te beperken
De gemeente Anderlecht heeft twee verordeningen goedgekeurd die van toepassing zijn op specifieke gebieden, namelijk de centrumwijk en Kuregem. Deze wijken worden ’s avonds geteisterd door samenscholingen die overlast en onburgerlijk gedrag veroorzaken. Het doel van de verordeningen is om respect voor de openbare ruimte te bevorderen en de overlast aan te pakken.

Een van de belangrijkste maatregelen is het verbod op alcoholgebruik in de openbare ruimte. Het maakt niet uit of alcohol individueel of in groepen wordt geconsumeerd, het veroorzaakt allerlei problemen en overlast die ten koste gaan van de levenskwaliteit van de omwonenden. Lawaai van vallende flessen, geschreeuw, afval en geweld zijn enkele van de negatieve effecten die worden genoemd.

Daarnaast is er een verplichte sluitingstijd ingesteld voor alle voor het publiek toegankelijke inrichtingen. Vanaf 1 uur ’s nachts moeten deze inrichtingen hun deuren sluiten. Deze maatregel wordt verwacht een aanzienlijke impact te hebben op het misdaadcijfer en de levenskwaliteit in de wijken te verbeteren.

Behoud van evenementen
Het actieplan van de gemeente Anderlecht heeft geen invloed op zomerbars, concerten en andere culturele en feestelijke evenementen. Deze evenementen kunnen nog steeds plaatsvinden in de gemeente, zij het in een sfeer van rust en respect voor de omgeving. De gemeente wil ervoor zorgen dat de inwoners van Anderlecht een zomer vol plezier kunnen beleven, maar zonder de overlast die gepaard gaat met ongewenst gedrag.

Bron: VRT, Bruzz