Woningbouw lastiger bij Schiphol door Ow-normen

In de wijde omgeving van Schiphol komt woningbouw in gevaar door de strengere geluidsregels in de nieuwe Omgevingswet. Voor gemeenten wordt het moeilijker om in hun bestemmingsplannen aan te tonen dat er sprake is van voldoende leefbaarheid. 

De voorzitter van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), Jeroen Olthof waarvan de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en 56 gemeenten in de omgeving van Schiphol lid zijn, maakt zich ernstige zorgen en schreef een brandbrief aan het Ministerie van binnenlandse zaken. Na alle problemen rondom PFAS en stikstof kan door de nieuwe wet ook geluid nieuwe problemen opleveren voor de bouw van woningen.

Bij het beoordelen van de leefbaarheid van bouwplannen gaat luchtvaartlawaai zwaarder meetellen dan voorheen. De aanpassing van de rekenregels voor de optelsom van geluid gaat ervoor zorgen dat de regio in de praktijk op slot gaat voor woningbouw, zo luidt de waarschuwing.

De cumulatie van vlieggeluid en geluid uit andere bronnen, zoals verkeer en industrie, zal volgens de brief leiden tot kwalificaties van het een ‘akoestisch leefklimaat’ van ‘tamelijk slecht’, tot ‘zeer slecht’. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de woningbouwopgave in de regio.

Bronnen: het Parool, De Westkrant