Karel Deruwe (Be) wint hark tegen bladblazergeluid

Om inwoners te ontmoedigen de bladeren op hun gazon weg te blazen, organiseerde gemeente Zoersel (Be) de #laatzeliggen-campagne. Eén van de winnaars van de campagne is de Belgische acteur Karel Deruwe. “Wij harken alleen op de paadjes”, zegt Karel Deruwe bij Nieuwsblad.be.

De acteur mocht als prijs een hark in ontvangst nemen. “Ik vond dat ook wel wat raar eerst”, geeft acteur Karel Deruwe toe. “Het lijkt alsof je een zaag cadeau geeft aan iemand om hem te belonen bomen aan te planten. Maar het achterliggend idee begrijp ik wel. Wij harken op onze paadjes ook nog de bladeren weg. Wie meedoet aan #laatzeliggen verbindt zich er ook toe om geen bladblazer meer te gebruiken. Dat is niet alleen vervelend qua geluid maar ook vervuilend.”

“En schadelijk, want je blaast niet alleen de bladeren maar ook alle nuttige kriebelbeestjes weg”, legt campagnegezicht Dieter Coppens uit bij Nieuwsblad.be. “Een hark is nog niet zo’n gekke prijs, want het is ook nuttig om je bladeren op je borders of onder de haag rijven, waar ze als voeding de bodem verrijken. Nu leven we in een wereld waarin sommige mensen hun bladeren bijeenblazen, naar het recyclagepark rijden om ze af te voeren en dan op de terugweg bij het tuincentrum stoppen voor een zak compost.”

Bronnen: Nieuwsblad.be, Het Laatste Nieuws