Bermbloemen laten vrachtwagens langzamer rijden

Volgens de provincie Brabant rijden vrachtwagens door bloemen en heggen langs de weg minder hard. Dit blijkt na onderzoek langs de N264 bij het dorp Sint Hubert. Hier hebben de inwoners al vele jaren last van de weg.

Huub Schuurmans, één van de inwoners die langs de weg woont, geeft bij Omroep Brabant aan hoe de situatie voorheen was. “Je moest erg uitkijken voor fietsers en voetgangers en dan ook nog de vele auto’s én vrachtwagens. Het kon soms vijf minuten duren voordat ik de weg op kan. Daarnaast hebben we heel veel last van geluid en trillingen. Het was gewoon een drama.”

Om de overlast te verminderen heeft de provincie een half jaar geleden heggen, chicanes en bloemen op de middenberm geplaatst. Verder zijn er een aantal wegversmallingen gekomen. Dit heeft volgens de omwonenden echter geen resultaat. ”We hebben het gevoel dat het verkeer, en dus geluidsoverlast, alleen maar toegenomen is. De kopjes thuis in de kast staan te trillen als er weer vrachtauto’s voorbijkomen. Ik moet geregeld twee tot vijf minuten wachten om over te kunnen steken”, zegt Brouwers, één van de aanwonenden, bij de Gelderlander. ,,De provincie heeft ons op informatieavonden in de aanloop naar de reconstructie gezegd dat snelheden meer in de buurt van de 30 kilometer per uur komen. Maar ze rijden hier, zeker buiten de spits, makkelijk 60, 70.”

Hoewel de dorpsbewoners dus aangeven niks te merken van de verandering, geeft de provincie aan dat dit wel dergelijk een verschil maakt. Er rijden evenveel vrachtwagens als voorheen, maar deze rijden wel langzamer. Toch hoopt de provincie dat minder vrachtwagens in de toekomst de route door Sint Hubert kiezen. “Omdat er veel snelheidsremmende maatregelen zijn genomen, zou je verwachten dat doorgaand vrachtverkeer niet door Sint Hubert rijdt.”

Bronnen: Omroep Brabant, de Gelderlander