Koeien in paniek bij startende vliegtuigjes

Nadat beheerder en eigenaar Jaap van der Beek van vliegveld Middenmeer (NH) beweerde alles wat in zijn macht lag gedaan te hebben om overlast van vliegtuigjes voor twee boeren te beperken, stapten de boeren toch naar de Raad van State. De boeren willen een wijziging in de luchtvaartregeling voor het recreatieve vliegveld langs de A7.

De vliegtuigjes zouden paniek bij de koeien veroorzaken, waardoor deze niet ongeregeld in de sloot belanden. „Na goed overleg met de buren begin dit jaar heb ik de vluchtplannen aangepast en maken alle opgestegen vliegtuigjes een ruime bocht voordat ze bij de buren aan de Schervenweg terecht komen,” aldus Van der Beek bij Agraaf. De boeren willen de nieuwe vluchtroute op papier zien staan, zodat deze afdwingbaar wordt. Van der Beek en het provinciebestuur vinden dit niet nodig.

Ook heerst bij de boeren de angst dat er meer vliegbewegingen komen en dat de vliegtuigen zwaarder worden. Van der Beek geeft aan nauwelijks boven de helft van het jaarlijkse maximum van 15.000 vliegbewegingen uit te komen. Wel is het maximale gewicht van de vliegtuigen afgelopen tijd aangepast van 750 kg naar 890 kg. Het provinciebestuur denkt niet dat dit een reëel gevaar voor de boeren is. „Daar zullen wij dan eerst weer een apart besluit over moeten nemen. Bovendien mag het vliegveld niet meer geluid produceren dan ze nu al jaren doet. Die geluidzone van 56 decibel houden we scherp in de gaten,” geeft hun woordvoerder aan bij Agraaf.

Bronnen: Agraaf, Noordkop Centraal