Bewonersvereniging Schiedam tegen nachtvluchten

Er is veel overlast voor Schiedam door de Rotterdam The Hague Airport, dit verstoord ook de nachtrust. Het moet daarom afgelopen zijn met dit vliegverkeer tussen 23.00 en 07.00 uur, behalve voor calamiteiten, volgens de eerste aanbeveling die wordt gedaan in het alternatieve jaarverslag van de bewonersvertegenwoordiger die namens Schiedam meepraat over het vliegveld in een regionale commissie. De overgrote meerderheid van de vluchten vanaf RTHA betreft bovendien vakantievervoer, aldus Schiedams Nieuws.

In het alternatieve jaarverslag wordt ook gepleit voor het beperken van de vluchten in de vroege ochtend en late avond. De gemeente Schiedam moet daarnaast RTHA oproepen om de toename van het aantal vluchten in de meest hindergevoelige momenten van de dag te stoppen en liefst zo snel mogelijk te verlagen.

Toenemend vliegverkeer

Volgens de opsteller van het alternatieve stuk reisden niet eerder zoveel mensen in een jaar via het Rotterdamse vliegveld als in het gebruiksjaar 2019. Te lezen valt al direct in het voorwoord: ‘Een kleine miljoen mensen stapten in Rotterdam op een vliegtuig. Voor minder dan 20% van de reizigers was dit om zakelijke redenen, het overgrote deel echter vloog voor het eigen plezier, hoofdzakelijk naar zonbestemmingen.
Niet eerder zijn er zoveel meldingen van geluidsoverlast door RTHA bij de DCMR binnengekomen: ongeveer 62.000. En niet eerder zijn er in de vroege ochtend zoveel vliegtuigen over Schiedam opgestegen en in de late avond over Lansingerland geland. Bovendien zijn er nu ook starts in de late avond en landingen in de vroege ochtend.’, volgens Schiedams Nieuws.

Aantal vluchten

Rotterdam The Hague Airport heeft het volgende te zeggen over de nachtvluchten. “Het totaal aantal vluchten tussen 23.00 en 07.00 uur verschilt per jaar tussen ruwweg 500 en 950 vluchten per jaar. De meeste hiervan vinden plaats in de randen van de nacht tussen 23.00-00.00 uur en 06.00-07.00 uur. Doordat de traumahelikopter (die op Rotterdam The Hague Airport gestationeerd is) sinds medio februari jl ook ’s nachts ingezet wordt kan dit aantal hoger gaan uitvallen.”

Bronnen: Schiedams Nieuws, Rotterdam The Hague Airport