Brommerverbod in binnenstad Gent

In Gent zie je door de huidige coronacrisis veel koeriers op fietsen, maar ook op bromfietsen. Deze veroorzaken lawaai en de geur van uitlaatgassen. Daarnaast rijden vele chauffeurs roekeloos. Dat zint het stadsbestuur niet, waardoor de stad de brommers binnenkort uit het autovrije gebied, oftewel de binnenstad, wil bannen.

In de commissie van 28 januari werd het tweede deel van de nieuwe beleidsnota mobiliteit voorgesteld. Daarin staat dat de stad bromfietsen wil weren uit het stadscentrum. Concreet wil de stad een verbod op de bromfietsers klasse A. Dit betekent dat elektrische scooters, net als elektrische fietsen, wel in het centrum zullen worden toegestaan. Daarmee wordt dus wel het lawaai en de stank verbannen, maar niet het gevaarlijk rijgedrag. Bovendien kunnen niet álle brommers worden geweerd. Gentenaars met een brommer die in het autovrij gebied wonen, zullen – net als automobilisten – een vergunning krijgen. 

Het ‘brommerverbod’ zal nog niet snel ingaan. De nota moet eerst nog de gemeenteraad passeren, en dan zal er sowieso een overgangsperiode zijn. Sommige take-away zaken, zoals Frituur Tartaar, hebben al elektrische brommers, maar die zijn in de minderheid.

Pizzakoeriers zijn al langer een doorn in het oog van het stadsbestuur. Dit is dan ook niet de eerste keer dat er gepraat wordt over een ‘brommerverbod’. Voormalig burgemeester Termont wilde in 2015 al een actieplan, en nog voor het effectief invoeren van het circulatieplan in 2017 was er al gesproken over een verbod op ‘pizzakoeriers’ in het centrum. Daar kwamen toen heftige reacties op, waarna schepen Watteeuw toen ten stelligste ontkende dat dat er zou komen.

Bronnen: PZC, Nieuwsblad