Burgermeetnet geluid en lucht Eindhoven Airport

Samen Meten Meierijstad vraagt zich af hoe vies de lucht in Meierijstad is en of er een verband is tussen de grote veestallen en de hoeveelheid fijnstof. Hierop hopen ze antwoorden te vinden. En in de toekomst mogelijk ook op de vraag hoe het gesteld is met geluidsoverlast van vliegtuigen.

Piet van Schijndel ziet vele oorzaken voor de huidige overlast en luchtvervuiling: straaljagers en veel vliegtuigen die laag boven zijn woning in Sint-Oedenrode naar Eindhoven Airport vliegen, de snelweg A50 en de intensieve veehouderij in de buurt. Hij was dan ook zeer tevreden toen hij hoorde over het initiatief Samen Meten Meierijstad  (SMM), dat in gang werd gezet door de politieke partij Hart. De partij wil een meetnetwerk oprichten waarbij burgers zelf dagelijks de luchtkwaliteit meten met sensoren, zoals op meerdere plekken in Nederland al gebeurt. Binnenkort willen ze ook het geluid gaan meten. ,,Want die nieuwe F35-straaljagers maken echt véél meer herrie dan de oude F16’s”, zegt Van Schijndel. ,,Op dinsdagavond oefenen ze vaak hier in de regio”, vult Erik Roijackers (55) uit Schijndel aan. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan ook gebruik maken van de data die het burgmeetnet verzamelt. ,,We zijn ook aangesloten op het programma SamenMeten van het RIVM”, licht Roijackers toe in het ED. Naast het Ruhrgebied, kleurt ook Oost-Brabant rood, geen goed teken dus. ,,Dat komt vooral doordat we hier precies tussen grote industriegebieden zitten. Maar ook de intensieve veehouderij heeft hier invloed op.” 

Het doel van het initiatief is om de leefomgeving te verbeteren en gezonder te maken. Van Schijndel in het ED: ,,Als wij kunnen aantonen dat vieze lucht gevolgen heeft voor de volksgezondheid, kunnen we bij de overheid aankloppen. En hopelijk pakken ze dan de vervuilingsbronnen aan, zodat we weer een structureel schonere lucht krijgen.”

Bronnen: ED, BD