Onderzoek motorlawaai op Lekdijk

Op veel locaties, zoals de Lekdijk bij Amerongen, Wijk bij Duurstede en de dorpen ten zuiden van de Lek, ervaren omwonenden met name op de mooie zaterdagen en zondagen veel geluidshinder van de vele motoren die over de dijk scheuren. Het nieuwe onderzoek hiernaar wil de gemeente Utrechtse Heuvelrug samen de gemeente Wijk bij Duurstede doen.

Ook op andere delen van de dijk, zoals in Lopik, is veel verzet tegen het geluid van motoren op de vaak smalle en bochtige wegen. Toen ze werden verbannen van de dijk, werden verkeersborden door boze motorrijders uit de grond gehaald. In de gemeente Buren, ten zuiden van de Lek, is het de gemeente ook opgevallen langs de Lek dat veel motors en jongeren in hun gepimpte auto en soms knallende uitlaten voorbij rijden. Daar zijn ze deze maand dan ook een enquête voor omwonenden gestart.

Ook elders protest: Brief aan minister

Het college van Bergen stuurt een brief aan alle gemeenten in Nederland over het geluidsoverlast van de motoren. Het college geeft in de brief aan dat samenwerking belangrijk is, omdat goede wet- en regelgeving nodig is op nationaal maar ook Europees niveau. Wethouder Erik Bekkering, zowel wethouder Mobiliteit als ambassadeur Verkeersveiligheid, geeft aan dat de geluidsoverlast van motoren niet alleen een bron van ergernis is voor de inwoners maar ook voor ondernemers. 

Deze brief is een vervolg op de brief die het college van Bergen op 4 december 2020 stuurde naar minister Cora van Nieuwenhuizen. Hierin vraagt het college aandacht voor vijf punten, waaronder verlaging van de geluidsnormen voor motorfietsen naar een maatschappelijk acceptabel niveau en meer wettelijke mogelijkheden voor de gemeente.

Bronnen: De Gelderlander, Gemeentebelangen Buren, Rodi