Buurt onveilig door ruzie over speeltuingeluiden

De geluidsoverlast van onder andere de kabelbaan en een draaitoestel van speeltuin de Bosbies te Anna Paulowna heeft geleidt tot een hevige burenruzie. Na het klagen van een aantal buurtbewoners, besloot de gemeente een deel van de speeltuin op te breken. Hierop reageerden de kinderen met een petitie.

Door de ruzie gaat zelfs de overhandiging van de handtekeningen aan de gemeente niet door. Hierdoor voelen de kinderen en hun ouders zich niet gehoord. “We hadden voor maandag 13 februari een afspraak gemaakt om de handtekeningen te overhandigen aan de burgemeester, maar vrijdag 10 februari wordt de afspraak opeens afgezegd. We mogen ook geen nieuwe afspraak maken met de burgemeester. Waarom mogen we onze handtekeningen niet aan de burgemeester geven? Waarom wil niemand naar ons luisteren?” zeggen ze bij Reg!o Noordkop. Sommige kinderen en ouders schreven na het aflasten van de afspraak nog brieven met deze vragen. Eén hiervan is hier te lezen.

Het college schreef in een memo aan de gemeenteraad: “Sinds afgelopen zomer hebben we meerdere acties ondernomen om samen met de omwonenden tot een gedragen oplossing te komen. Onze insteek daarbij is een speeltuin waar inwoners beperkt hinder van ondervinden, en tegelijkertijd een plek te houden waar kinderen fijn kunnen spelen en hun energie kwijt kunnen. Wij hebben drie bijeenkomsten georganiseerd waar de gemeente met omwonenden in gesprek is gegaan. Daarnaast zijn er individuele gesprekken gevoerd.” Dit heeft geen resultaat opgeleverd. “De speeltuin is al een tijd onderwerp van gesprek in de wijk en de emoties zijn helaas een aantal keren hoog opgelopen. Sommige buurtbewoners van de wijk praten niet meer met elkaar en praten alleen nog via de gemeente. Enkele buurtbewoners ervaren de huidige situatie in de wijk als onveilig.”

De gemeente heeft nu een stemformulier rondgestuurd. Hierop kan aangegeven of de kabelbaan, het draaitoestel en de hoge toren behouden of weggehaald moet worden. Daarnaast hoopt het college dat de bewoners met elkaar in gesprek gaan over de speeltuin die het resultaat is van een buurtinitiatief. “Wij juichen het zeer toe als een buurt het initiatief neemt om een speeltuin in de wijk te plaatsen; dat past ook bij het coalitieakkoord. Maar, de verantwoordelijkheid van de inwoners voor zo’n plek houdt niet op zodra de speeltuin is geplaatst. Onze insteek is een speeltuin waar inwoners beperkt hinder van ondervinden, en tegelijkertijd een plek te houden waar kinderen fijn kunnen spelen en hun energie kwijt kunnen.”

Bronnen: Reg!o Noordkop, Wieringer nieuws