Buurtruzie over ‘gratis’ geluidswal Maassluis bijgelegd

Meestal zijn mensen blij met een geluidswal. Helemaal als die gratis wordt aangelegd door een aannemer. Maar in Maassluis hadden twee wijken er flinke ruzie over. Een gesprek met de wethouder heeft de kou uit de lucht gehaald.

Gratis wal

De gemeente wil geen geld uittrekken voor extra geluidswerende maatregelen in de twee buurten. Ook Rijkswaterstaat komt niet in actie, omdat het geluid net onder de wettelijke norm valt. Toch is er overlast van het autoverkeer. Bewoners van de Kastanjedalbuurt strijden al decennia voor extra maatregelen. Een aannemer die bezig is met de aanleg van een nieuwe wijk in Maassluis had echter veel grond afgegraven die hij gratis beschikbaar wil stellen voor een geluidswal. Het gaat om zo’n 25 duizend kuub grond, goed voor een wal van zo’n 6 meter hoog. “De wethouder sprong een gat in de lucht toen hij van onze gratis oplossing hoorde”, zegt Gijs van Eijsden, woordvoerder van het Kastanjedal op RTV Rijnmond.

Parkje verdwijnt

Bewoners van de Doornenbuurt zijn echter bang dat de geluidswal schade zal veroorzaken aan hun huizen en balen dat het parkje tussen hun woningen en de A20 dan moet verdwijnen. Een bijeenkomt begin oktober van de gemeente liep behoorlijk uit de hand. De buurten bleken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er werd over en weer met modder gesmeten waarbij volgens Van Eijsden ook op de man werd gespeeld. “Een nare tijd, ja”, zegt hij.

De aanleg van een hogere aarden wal langs Rijksweg A20 in Maassluis is na het gesprek met een half jaar uitgesteld. De gemeente Maassluis neemt na overleg met diverse vertegenwoordigers van omwonenden langer de tijd om te kijken naar een kostenneutrale oplossing. De gemeente Maassluis gaat ook onderzoeken of het mogelijk is om ter hoogte van de Doornenbuurt de huidige wal op te hogen met een geluidsscherm. Mocht het de gemeente niet lukken om voor de Doornenbuurt de aarden wal te verhogen met een geluidsscherm, dan is het de bedoeling dat men toch weer terugkeert naar het door een meerderheid van de raad goedgekeurde plan voor de kostenneutrale verhoging van de aarden wal zelf, schrijft WOS.

Bronnen:

WOS, RTV Rijnmond