Compensatie aan woningen voor overlast Schiphol

Vanwege de te hoge geluidsoverlast door Schiphol tussen 2017 en 2019, krijgen nu ongeveer 3000 huishoudens een compensatie. Dit maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend. De totale som van de compensaties is een bedrag van 5,5 miljoen euro. De vergoedingen zullen tussen de 50 en 2200 euro liggen. De overheid geeft aan de normen nu weer te gaan handhaven.

Toen het NOS Radio 1 Journaal dit besprak met Alfred Blokhuizen van Schiphol Watch, zei hij: “Een hele vreemde situatie, ook vanwege de systematiek. Hoe duurder je huis is, hoe hoger de vergoeding. Dat betekent wat ons betreft dat de nachtrust van mensen met een lager inkomen minder waard is dan die van mensen met een hoog inkomen.”

Verder gaf hij aan dat de partij die de overlast veroorzaakt niks betaald. “Het komt gewoon zo van het ministerie en mensen mogen dat al dan niet accepteren”, aldus Blokhuizen bij het NOS Radio 1 Journaal. “Verder is de vergoeding een sigaar uit eigen doos, want het is niet zo dat Schiphol die vergoeding betaalt, maar de belastingbetaler.”

Het ministerie voorspelde een half jaar geleden dat het om zo’n 4600 woningen zou gaan. Dit is lager uitgevallen, omdat vele mensen volgens Blokhuizen het de moeite niet waard vinden. “Als je in een goedkopere woning woont, krijg je maar vijf tientjes. Dan is de sop de kool niet waard. Mensen zijn ook kopschuw geworden van de overheid met alle affaires over subsidies en terugbetalen, dus men heeft er niet altijd zin in.” Toch zijn er ook nog 2200 aanvragen afgewezen, wat erop wijst dat niet iedereen de kans op een vergoeding zomaar laat gaan.

Bronnen: NPO Radio 1, Parool