Den Haag geeft te luide auto’s WOK-status

In Den Haag nemen de autoriteiten drastische maatregelen om geluidsoverlast veroorzaakt door luide auto’s aan te pakken. Terwijl de Europese Unie al regels heeft opgesteld om auto’s een bescheiden geluidsniveau te laten produceren, lijken sommige auto’s luider te worden dan ooit. Ondanks technologische vooruitgang, zoals geluidsabsorberende turbocompressoren en verplichte benzinepartikelfilters, zijn er methoden om auto’s luider te maken met behulp van aanpassingen zoals downpipes, sportuitlaten en softwarematige ingrepen.

Meten met de “Noise Patrol”
De overlast door deze luide auto’s heeft geleid tot strengere handhaving in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Den Haag introduceert de “Noise Patrol”, een apparaat dat het geluidsniveau van voertuigen nauwkeurig kan meten. Indien het geluidsniveau te hoog is, kan de politie een WOK-status opleggen aan het kenteken van de betreffende auto. Deze WOK-status (Wacht Op Keuring) wordt toegepast wanneer een voertuig niet voldoet aan de geluidseisen, en heeft vergelijkbare gevolgen als een opgevoerde scooter op de rollenbank: het voertuig mag niet op de openbare weg worden gebruikt.

Nauwlettend volgen van het effect
De strengere controles zullen met name worden uitgevoerd in het centrum, Laak en Scheveningen in Den Haag, waar de geluidsoverlast het grootst is. Deze maatregelen volgen op eerdere acties in Amsterdam en Rotterdam, waarbij flitspalen voor luide auto’s werden geïnstalleerd. Het effect van deze maatregelen zal nauwlettend worden gevolgd, niet alleen in Den Haag, maar ook in andere steden waar geluidsoverlast door luide auto’s een groeiend probleem is.

Bron: Autoblog