
Het gebouw van het poppodium Burgerweeshuis in Deventer is te oud, waardoor er veel overlast is voor de buren tijdens concerten. Deze hebben aangegeven het geluid tot 2025 te gedogen, maar daarna moet het klaar zijn. Echter, het gemeentebestuur ziet het niet zitten om miljoenen euro’s vrij te maken voor nieuwe huisvesting. Hierop besloten honderden inwoners te protesteren in het gemeentehuis.
In de raadszaal werd er naar elf sprekers geluisterd. Deze droegen allemaal een warm hart toe aan het Burgerweeshuis. Ook overhandigde de directeur van het Burgerweeshuis, Kelly Hammer, meer dan 7500 handtekeningen aan de wethouder, Ilse Duursma. Daarbij zei Hammer volgens RTV Oost: “Ik vind het dapper dat je hier staat. Daarnaast wens ik jou en het college veel wijsheid toe. Durf te gaan voor Burgerhaven.”
De discussie over goede huisvesting voor het poppodium is al bijna tien jaar bezig. Hierbij wordt ook de schouwburg betrokken, want het gebouw daarvan is ook te oud. In november bleek dat huisvesting 32,5 miljoen euro zou gaan kosten. Een optie om de kosten omlaag te brengen is volgens de gemeente om de podia samen te voegen. Hier waren de popfans het niet mee eens. Zo zei één van de marslopers volgens RTV Oost: “We hebben een hele mooie popcultuur in Deventer en dan kun je het de jongeren, de alternatieve scene, niet aandoen om ze weg te stoppen in de schouwburg.”
Directeur Kelly Hammer gelooft er ook niet in geeft ze aan bij het NRC. „Van alle 65 poppodia in Nederland hebben er maar een paar nog een andere functie.” Ze denkt ten eerste dat het niet past. „Dus ga je denken aan gezamenlijk gebruik, maar de eisen van een theaterzaal zijn heel anders dan die van een popzaal. Je doet aan beide kanten zware concessies.”