Kleine overschrijding norm geluid bovenburen mag

De verhuurder van een flatwoning in Weesp hoeft geen isolatiemaatregelen te treffen om contactgeluid met de onderbuurman te verminderen. De onderbuurman stapte na twee jaar last te hebben gehad van lawaai naar de rechter.

In 2021 liet hij al een geluidsonderzoek uitvoeren waaruit bleek dat het geluid ‘hinderlijk’ was. Daarop verving de verhuurder de vloer door een variant die voldoet aan de geluidsreductienorm die onder meer door Verenigingen Van Eigenaren wordt gehanteerd. Toch bleef de man zich storen aan het geluid van zijn bovenburen. Daarom liet hij in 2022 weer een onderzoek uitvoeren. Uit de resultaten hiervan bleek dat de meeste ruimtes, behalve de slaapkamer, voldoen aan de wettelijke eisen op grond van het zogeheten Bouwbesluit 2012.

De kantonrechter geeft de man dus geen gelijk. Bij de recentste geluidsmeting zijn weliswaar de normen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder overschreden maar dat is geen bindende regelgeving. Naast dat het slechts in één kamer overschreden werd, is het ook belangrijk dat er een nieuwe vloer ligt. In het gedateerde flatgebouw kan de verhuurder niet verantwoordelijk worden gehouden voor geluid dat ook verticaal kan worden doorgegeven door andere flatonderdelen. Daarvoor is volgens de rechter de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk. 

De volledige uitspraak van de kantonrechter is hier te vinden.

Bronnen: NH Nieuws, de Rechtspraak (1), de Rechtspraak (2)