Discussie festivals na corona laait weer op

Dat september 2021 één van de drukste Nederlandse festivalmaanden ooit zal worden, garandeert logistieke problemen en geluidsoverlast. Hoewel deze maand normaal al volgepland staat met 150 festivals, hebben verschillende evenementen aangekondigd dat ze ook naar deze maand verhuizen. Nu de vaccinaties op gang zijn gekomen en er in de zomer door de hogere temperaturen minder coronabesmettingen worden verwacht, willen festivals het liefst rond het najaar zitten. Daarnaast krijgen organisaties die geld steken in evenementen na 1 juli, geld terug wanneer dit evenement toch niet door kan gaan.

Dit kan echter wel voor logistieke problemen zorgen. Er zijn maar een beperkt aantal bedrijven die licht, geluid, tenten en horeca aan festivals kunnen leveren. Deze bedrijven zijn al kleiner geworden, doordat ze vanwege de crisis mensen moesten ontslaan. Het is de vraag of ze alle festivals wel kunnen voorzien. Bovendien is het ook de vraag of bij het verplaatsen van festivals de geboekte artiesten nog steeds kunnen optreden.

Geluidsoverlast omwonenden

Naast de logistieke problemen, maken gemeenten zich ook zorgen over het geluid dat de festivals veroorzaken. Zo vroeg gemeente Aalten hen via een enquête of ze last hebben van dit geluid. Volgens burgemeester Anton Stapelkamp in de Gelderlander, ontkomt de gemeente er niet aan om de ‘ruime geluidgrenzen’ aan te passen. ,,De huidige grenzen bieden immers te weinig bescherming aan omwonenden.” De enquête werd twee jaar geleden al aangekondigd, maar werd vanwege de pandemie nog niet afgenomen.

Oplaaiend Amsterdams vuurtje

Ook in Amsterdam laait het vuur tussen de voor- en tegenstanders weer hoog op, nu de gemeenteraad op het punt staat het aangepaste evenementenbeleid vast te stellen. Wat Halsema betreft, gaat dat nieuwe beleid pas in 2023 in. Tot die tijd wil ze de sector, die zwaar getroffen is door corona, op adem laten komen én de impasse tussen de voor- en tegenstanders verbreken. Dit wil ze doen door met hen in gesprek te gaan, net als drie jaar geleden. Een reeks van gesprekken en onderzoeken mondde toen uit in een nieuw beleid met evenementenlocaties en locatieprofielen, zodat voor ­iedereen duidelijk was waar en wanneer lawaai mocht worden gemaakt en waar en wanneer niet. Door de verandering van deze locatieprofielen, is er nu toch weer kritiek op de festivals die in de evenementen-hoofdstad georganiseerd zullen worden.

Bronnen: Het Parool (1), Het Parool (2), De Gelderlander, Festivalinfo