Dorpshuis Heerle wacht lang op geluidisolatie

Dorpshuis De Schalm, dat zich in de vroegere kerk van het Brabantse Heerle bevindt, wil nú geluidsisolatie óf verhuizen naar de nieuwbouwschool van de stad. Doordat er op dit moment geen geluidsisolatie is, kunnen er namelijk veel activiteiten niet plaatsvinden. Verder vinden veel bezoekers het gebouw onoverzichtelijk en donker.

Na een aantal klachten, heeft het bestuur van De Schalm onderzoek gedaan naar hoe de geluidsoverlast kan worden opgelost. De oplossing: voorzetramen plaatsen bij 13 ramen in de grote zaal. “Dit hebben we direct voorgelegd aan Alwel als zijnde eigenaar van dit Rijksmonument. Maar na vijf maanden moeten we nog wachten op de uitvoering daarvan,” schrijft voorzitter Silvia Heijnen aan de gemeente Roosendaal en de gemeenteraad. Al dit wachten kost veel geld, want het dorpshuis heeft nu maar de helft van de inkomsten. “Het is een hartstikke mooie locatie en een deel van de problemen is supermakkelijk op te lossen. We kunnen het ook gewoon betalen. Maar we het is wachten op de aannemer van Alwel.”

Hoewel ze al twaalf jaar de kerk gebruiken, wil het bestuur nu dus misschien verhuizen. “Er komt een nieuwe school. Wij zouden dan in de avonduren of weekends gebruik kunnen maken van de hal. Bijvoorbeeld voor yogalessen of repetities van verenigingen,” vertelt Heijnen bij Zuid West. In haar brief aan de gemeente en gemeenteraad schreef ze: “De wens is een open, uitnodigend dorpshuis waar bewoners en gebruikers van alle leeftijden elkaar ontmoeten in een centrale ruimte. Het dorpshuis is van een erg groot belang voor de leefbaarheid van ons dorp.”

Vanuit de gemeenteraad wordt De Schalm gesteund door de VLP. Zij vinden dat De Schalm de laatste plek in Heerle is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, aangezien er geen cafés meer zijn. Ze hopen erop dat het dorpshuis in de kerk kan blijven, omdat deze anders leeg zou komen te staan. Als dit echter niet gaat, vinden ze de nieuwbouw school ook een goede oplossing.

Bron: Zuid West