
Op vliegveld Hoogeveen landde op 19 april voor het eerst een elektrisch vliegtuig dat afkomstig was van een ander vliegveld. Het vliegveld is van E-Flight Academy.
“Dit toestel vliegt pas sinds een paar weken in Nederland”, vertelt Evert-Jan Feld op rtv Drenthe, piloot van de E-Flight Academy in Teuge. “En daarnaast is dit de eerste keer dat we van A naar B vliegen en dat we op een ‘vreemd’ vliegveld landen om op te laden.”
Ideale accuduur voor Hoogeveen
Om bij Groningen Airport Eelde te komen, was er een tussenstop nodig. Bij het vliegveld in Hoogeveen hadden ze sinds twee weken een oplader voor elektrische vliegtuigen. Dit werd dus de ideale tussenstop.
“In principe kan het toestel een uur vliegen. Maar de luchtvaartwet zegt dat als je van A naar B vliegt, dan moet je 30 minuten aan reserve overhouden. Dat betekent automatisch dat je nog maar een half uurtje kan vliegen van A naar B”, legt Feld uit op rtv Drenthe. “Vanaf Teuge is Hoogeveen precies een half uur vliegen. Maar als we vandaag sterke wind tegen hadden gehad, dan hadden we vandaag moeten cancelen omdat je dan 35 minuten aan het vliegen bent wat wettelijk gezien niet kan.”
Pioniers
Het is echt pionierwerk wat Feld en Dijkstra doen; zo ging het opladen niet zonder fouten. Ook zijn is er nog geen Europese wetgeving voor elektrische vliegtuigen en was het vinden van een luchtvaartverzekering erg moeilijk.
Dijkstra staat toch positief tegenover het elektrische vliegverkeer. Op RTV Drenthe zegt hij: “Ik hoop dat het ons veel brengt: extra bewegingen en minder geluidsoverlast. Een beetje wind maakt al snel meer lawaai dan een elektrisch vliegtuig.”
Over vijf jaar hoopt Groningen Airport Eelde het eerste elektrische passagiersvliegtuig in gebruik te nemen. Deze zullen dan vliegen op stroom opgewekt door de eigen zonnepanelen.
Bronnen: rtv Drenthe, Dagblad van het Noorden