Fors verschil metingen en berekeningen nieuwe N69

Na de aanleg van de N69 tussen Valkenswaard en Veldhoven blijkt nu het gemeten geluid niet overeen te komen met de modelberekeningen uit 2018. De berekeningen voorspelden een waarde van 42 en 45 decibel, terwijl er nu 50 en 52 decibel gemeten wordt.

De meting is gedaan naar aanleiding van omwonenden. De provincie wil nu met hen in gesprek, terwijl ze erachter proberen te komen wat de oorzaak van het verschil is. Alleen op die manier kunnen ze namelijk passende maatregelen nemen. Buurtbewoner Ton Zwerts geeft bij Studio 040 aan weinig hoop te hebben op een oplossing. “Dit is verschrikkelijk. Dit is standaard tijdrekken totdat we eraan gewend zijn of totdat alle oudjes die klagen dood zijn. Zo zie ik dat.”

Wat verder opvallend is, is dat er minder verkeer rijdt dan in de berekening is verwerkt, het verkeer langzamer rijdt en dat het geluidsreducerend asfalt beter werkt dan verwacht. Daarnaast is er wel vaker een verschil tussen metingen en berekeningen, maar meestal is dat niet zo groot als de weg net is aangelegd.

Bronnen: Transport Online, Studio 040