Franse proef doorontwikkeling lawaaiflitspaal

Om de geluidsoverlast van voertuigen op de weg tegen te gaan, starten een aantal gemeenten in Frankrijk een proef voor de doorontwikkeling van de zogenaamde ‘lawaaiflitspalen’. Voor het systeem ontbreekt nu nog wetgeving. Hierin moet staan wanneer je strafbaar bent. Daarnaast is het moeilijk om te meten om welk voertuig het gaat, omdat er zoveel geluiden zijn op een weg. Ook mag je in Frankrijk niet zomaar apparaten die weggebruikers waarnemen langs de weg plaatsen.

Om het laatste probleem op te lossen heeft de Franse overheid een decreet toegevoegd aan de Code de la Route, de equivalent van de Nederlandse Wegenverkeerswet. In het decreet staat dat het de komende twee jaar mogelijk is geluidsemissie van wegvoertuigen op te nemen door mobiele en vaste controlesystemen.

Daarna moeten er, zoals de FEMA het op haar site omschrijft: “exacte normen, een wettelijk kader en geavanceerde technologie aanwezig zijn, voordat kan worden vastgesteld of een voertuig de wettelijke geluidsgrens overschrijdt en om welk specifiek voertuig het gaat.”

Bronnen: Koninklijke Nederlandse Motor Vereniging, Telegraaf