Geen bouwlawaai bij Dove Kwasten

Geen harde muziek uit een gettoblaster op de steiger. Geen gelal van werklui die ongegeneerd meezingen. Alleen zo nu en dan het onvermijdelijke geluid van een schuurmachine. De schilders van het bedrijf Dove Kwasten doen hun werk in stilte, zo schrijft het AD. De werknemers zijn namelijk doof.

Initiatiefnemer Hans van Hartskamp is zelf slechthorend en komt uit een gezin waarin doofheid en slechthorendheid voorkwamen. Hij neemt juist deze ervaring mee op de werkvloer om zijn medewerkers te ondersteunen en zich verder te laten ontwikkelen.

Een van de drie B’s

Bouwlawaai hoort traditioneel bij de drie grootste hinderbronnen, de 3 B’s van ‘Brommers, Buren, Bouwlawaai’. Voor de Woerdense bewoner Diny Oostindien is het dan ook een verademing dat voor haar huiskamerraam niet wordt gelald of gezongen. „Die muziek hoeft voor mij niet. Al die hiphop’’, zegt ze in het AD.

Prima kwaliteit

Oostindien bewoont een van de twaalf appartement aan de Van Helvoortlaan, waar Dove Kwasten sinds vorige week aan het werk is. En niet voor het eerst, want de dove schilders van dit Culemborgse bedrijf mochten de buitenkant van de betreffende appartementen 4,5 jaar geleden ook al van een nieuw laagje verf voorzien. En dat beviel de opdrachtgever zo goed, dat ze de klus nu weer hebben gekregen.

Van Hartskamp heeft momenteel vier medewerkers in dienst, onder wie twee uit Bodegraven. Hij praat met hen via gebarentaal. En dat gaat heel makkelijk, zegt hij. „De gebaren van koffie, thee, goedemorgen en goedemiddag zijn heel simpel.’’

Geen subsidie

“Na veel vallen, opstaan en een aantal opleidingen ben ik toch een volledig gediplomeerd schilder geworden, en heb ruimschoots mijn diploma’s gehaald om te zeggen dat ik een vakman mag zijn. Unieke eigenschapen zijn belangrijk om binnen de schilders branche er uit te springen, en dat zijn wij. Dovekwasten.nl is het enige schildersbedrijf in Nederland, en misschien wel in de wereld dat nagenoeg uit dove mensen bestaat. En we zijn groeiende. Zonder subsidies van de overheid of het UWV. Zoals altijd zijn we op ons zelf aan gewezen.”

Bronnen: AD, Dove Kwasten