Hoewel de vorige editie van de Pride succesvol verliep, maakt het bestuur zich zorgen om toenemende geluidsoverlast en de groei van commerciële activiteiten. Het stadsbestuur is daarom van plan om geluidsoverlast tijdens de Pride harder aan te pakken. Ook wil het college de vercommercialisering van het evenement tegengaan, aldus AT5.
Rechtszaken in het verleden


In het verleden heeft de rechter zich al meermalen over het geluid van de Pride gebogen. In 2018 erkenden zowel de vereniging van omwonenden als de gemeente dat er geluidshinder is, maar het gaat om de vraag of de overlast ‘onduldbaar’ was, schrijft Het Parool. Daar bestaat, aldus de rechtbank, geen wetenschappelijk onderbouwde harde grens voor. Daarom gaat het over de afweging tussen de belangen van de Pride, en het belang van de omwonenden. Volgens de rechtbank heeft de burgemeester de vergunning destijds verleend na zorgvuldige afweging, omdat een feest als Pride een hoge maatschappelijke waarde heeft voor Amsterdam. “Met de Pride laat Amsterdam aan de wereld zien dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent en dat je mag houden van wie je wilt.” Daarom is een relatief hoge geluidsnorm van 95 decibel op de gevels van woningen, die nodig is voor de beleving, gerechtvaardigd.
Het huidige college voelt in haar besluit gesterkt na een enquête die onder Amsterdammers werd verspreid door het bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). In opdracht van de gemeente werden respondenten gevraagd naar hun oordeel over de parade. Een deel van hen bleek tevreden te zijn, de rest beaamde de zorgen over geluidsoverlast en vercommercialisering.
Arrangementen tegen hinder
De Pride heeft daarom het afgelopen jaar zelf arrangementen aangeboden op een boot langs de route. Volgens het bestuur was dat een succes: ‘Gebleken is dat hier een markt voor is en dat deze goed te beheersen is.’
Zo zou de muziek niet te hard hebben gestaan en werd er geen afval achtergelaten. De gemeente kijkt daarom naar manieren waarop Pride deze arrangementen de komende editie ook zelf kan aanbieden. Daarnaast wordt er ingezet op een samenwerking tussen politie, gemeente en Waternet. ‘Om overlast op het water door vaartuigen tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat er spontane afterparty’s ontstaan aan de wal.’
De botenparade is dit jaar op zaterdag 3 augustus van 12:30 tot 17:30 uur. Het thema dit jaar is ‘Remember the past, create the future’ waarmee we de Stonewall-rellen herdenken die 50 jaar geleden in New York uitbraken en een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden.
Bronnen: AT5, Het Parool, Pride Amsterdam