Geluidregisters hoofdnet in CVGG

Zowel de geluidregisters van spoorwegen als die van rijkswegen staan nu in de nieuwe Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG). Uit een indicatieve analyse blijkt dat de GPP’s voor rijkswegen gemiddeld ca. 1,5 tot 2 dB verhoogd zijn als gevolg van de nieuwe rekenmethodiek van de Omgevingswet.

De Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG) is het digitale systeem waarin deze geluidgegevens verzameld en beschikbaar gesteld worden. De CVGG vervult onder meer de rol van het Geluidregister onder de Omgevingswet. De gebruikte brongegevens zijn onder meer de wegdektypes (weg) of bovenbouw (spoor), de rijsnelheden, voertuig- of treinsoorten en de verkeersintensiteiten.

Waar ProRail al enkele maanden de gegevens van spoorwegen in de CVGG had toegevoegd, heeft Rijkswaterstaat dit nu voor de rijkswegen gedaan. Zowel de brongegevens als de geluidproductieplafonds (GPP’s) zijn daarmee inzichtelijk. Vanaf heden zijn de gegevens van rijkswegen en voor spoorwegen te downloaden en in te zien via www.geluidgegevens.nl.

Het moment van de upload betekent voor Rijkswaterstaat niet alleen dat de gegevens uit het register toegankelijk zijn geworden, vanaf nu zullen ze ook de akoestische GPP-onderzoeken alsook nieuwe GPP-vaststellingen faciliteren met behulp van GROW (geluidsysteem rijkswegen omgevingswet).

Plafondverhoging rijkswegen

Onder de Omgevingswet is het oude Reken- en meetvoorschrift Geluid 2012 vervangen door de rekenmethoden uit de Omgevingsregeling. Voor railverkeer zijn de verschillen voor de GPP’s beperkt, bij wegverkeer zijn de emissiekentallen geactualiseerd, wat betekent dat er, vooral vanwege zwaardere auto’s, de geluidemissie bij hoge snelheden groter is. Ook is de ‘stille banden aftrek’ van 1 of 2 dB geschrapt. Daarnaast zijn er diverse andere detaillistische wijzigingen. Door de diverse wijzigingen zijn de meeste GPP’s verhoogd. In onderstaande afbeelding is globaal te zien hoe dit uitpakt.