Alles wat je moet weten over een geluidsmeting

Geluidshinder op de werkvloer is funest
Geluid is een factor op de werkvloer die – zo blijkt uit onderzoek – negatief is voor het welbevinden van werknemers en voor de arbeidsproductiviteit. Geluidshinder is dus funest voor de werksfeer en het welzijn op de werkvloer. Hinder door geluiden of herrie kan zich op allerlei manieren voordoen. Met name in fabrieken, bedrijfshallen en loodsen komt geluidsoverlast veel voor, maar ook in kantoorruimtes kan er sprake zijn van storende geluiden. Denk bijvoorbeeld aan voortdurend gezoem, tikkende geluiden, suizende machines of harde piepende tonen. Door een zakelijke geluidsmeting te laten uitvoeren, kun je als bedrijfseigenaar, directeur of manager de geluidsoverlast goed in beeld krijgen. 

Een geluidsmeting: hoe werkt dat?
Hoe gaat een zakelijke geluidsmeting in zijn werk? Een specialist kom langs om met professionele apparatuur op relevante plekken in het bedrijf metingen uit te voeren om te kijken of er sprake is van geluidshinder. Het aantal decibels wordt in kaart gebracht. De zakelijke geluidsmeting geeft uitsluitsel over de vraag of er sprake is van geluidsoverlast op de werkvloer en wat daaraan gedaan kan worden. De professionele geluidsmeter die jouw bedrijf bezoekt, komt dus ook met oplossingen. Het totale geluidsonderzoek wordt verwoord in een diepgravend rapport, waarin de oorzaken van de geluidsoverlast, de mate van herrie en mogelijke oplossingen weergegeven worden. In het rapport wordt ook ingegaan op de regelgeving rond geluidsoverlast en welke bestaande regels al dan niet overschreden worden. 

Waarom is een geluidsmeting belangrijk?
In de ARBO-wetgeving worden grenzen aangegeven voor het maximale geluidsniveau dat over een bepaalde periode toegestaan is. Zo ben je als werkgever bijvoorbeeld bij een dagelijkse dosis aan geluidsniveau van boven 80 decibel verplicht om voor het personeel geluidsbeschermers te regelen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Een geluidsmeting kan niet alleen gehoorschade voorkomen bij jouw werknemers, maar heeft ook een positief en stimulerend effect op de prestaties op de werkvloer. Na een geluidsmeting en passende maatregelen, zul je als werkgever merken dat er meer uit de handen van jouw personeel komt omdat het geluidsprobleem is verholpen. Kies daarom ook voor een professionele geluidsmeting op de werkvloer, uitgevoerd door een ervaren en betrouwbaar bureau. Zowel jouw personeel, het bedrijf en jijzelf als werkgever profiteren van een goed uitgevoerde geluidsmeting met als eindresultaat een officieel rapport moet gepaste adviezen. Aarzel niet langer en neem nu contact op met een expert voor een grondige geluidsmeting bij jouw in het bedrijf.