‘Geluidsnorm maakt warmtepomp te duur’

Nieuwe warmtepompen mogen vanaf volgend jaar juli geen herrie voor de buren meer veroorzaken. Op de erfgrens mag nog maar 40 decibel te horen zijn. Deze nieuwe geluidsnormen maken het voor veel Nederlanders te duur om een warmtepomp te kopen, waarschuwen brancheverenigingen, aldus het AD. De Tweede Kamer heeft gepraat over de regels die buren moeten beschermen tegen het lawaai van de pompen.

‘Geluidsproductie vergelijkbaar met koelkast’

“Mensen hebben een mening over een warmtepomp, maar hebben er nog nooit een gezien of gehoord”, vertelt Henk Kranenberg in Vakblad Warmtepompen en werkzaam bij Daikin. “De meeste warmtepompen die je nu ziet, halen hun warmte uit de lucht, middels een buitendeel dat aan de gevel of in de tuin wordt geplaatst. In de media en door diverse mensen wordt nu gezegd dat die buitendelen lawaai maken. Maar dat is absoluut niet waar. Een warmtepomp maakt geluid, geen lawaai. Het geluid is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Heeft iemand het daar ooit over?”

Duitse norm

Kranenberg: “De minister heeft een wetsvoorstel ingediend op basis van een advies, maar heeft daarbij niet de branche betrokken of gekeken naar hoe dit soort zaken in de rest van Europa is geregeld. In Duitsland bijvoorbeeld is er sinds enkele jaren al zeer goede en duidelijke regelgeving die branchebreed door alle partijen wordt gedragen en nagekomen. De geluidsnorm die daarin is opgenomen, ligt overdag op 50 dB(A) en kent ‘s nachts en op plekken die extra geluidsgevoelig zijn lagere waarden. Ook de uitvoerbaarheid is goed geregeld, met een meetnormering. In het Nederlandse wetsvoorstel ontbreken veel van die zaken. Vandaar dat niet alleen fabrikanten, maar ook installateurs en vastgoedeigenaren zich uitspreken tegen dit voorstel”

Niet streng genoeg

De Nederlandse Stichting Geluidshinder vindt de norm van 40 decibel juist niet streng genoeg. ,,Als de installatie van je buren in de buurt van je slaapkamerraam zit en je slaapt met het raam open, dan kan dat nog steeds hinder veroorzaken”, zegt directeur Erik Roelofsen, die jaarlijks enkele tientallen overlastmeldingen binnenkrijgt. ,,Mijn advies: ga praten met de buren en vraag of de installatie kan worden verplaatst.”

Bronnen: AD, Vakblad Warmtepompen