Geluidwallen A1 Bathmen hoger vereist

Er is eindelijk een akkoord tussen de Belangenvereniging Bathmen, Rijkswaterwaterstaat, de provincie en de gemeente Deventer over geluidswerende maatregelen langs de A1. Vorig jaar gaf de minister groen licht voor de verbreding van de A1 naar 3×3 rijstroken. Ter hoogte van Bathmen bleek weliswaar dat aan de wettelijke normen tegen geluidsoverlast wordt voldaan, maar dat was voor de bewoners van het dorp Bathmen niet genoeg.

De Belangenvereniging Bathmen (BVB) willen betere geluidsreductie om de te verwachte toename van verkeer en geluid tegen te houden. De gevraagde geluidsreductie lijkt nu te kunnen worden gerealiseerd. De Belangenvereniging Bathmen is voorlopig tevreden met het resultaat, aldus RTV Oost.

Langs de A1 komen over een lengte van 2,3 kilometer geluidsschermen en geluidswallen van drie meter hoog. Dit moet het geluid van het verkeer met minimaal 4dB (langs de randen) tot 9dB (in de kern) doen afnemen. Volgens de wettelijke normen zou een geluidsscherm van twee meter hoog en langs een lengte van in totaal één kilometer verplicht zijn. Dit was ook wat Rijkswaterstaat bedacht had. Maar de Belangenvereniging Bathmen was hier niet tevreden mee en wilde meer maatregelen tegen het geluid. 

“Wij hebben hier in het dorp mensen die er wel wat verstand van hebben en zijn zelf met mogelijke oplossingen gekomen. Door met de provincie en de gemeente om de tafel te gaan zitten, is er extra geld beschikbaar gekomen om deze wal te realiseren”, zegt voorzitter Cora Mossel van de Belangenvereniging Bathmen op DeventerRTV. 

Bronnen: Deventer RTV, RTV Oost, A1 Bathmen