Overlast Amsterdam beter in kaart met slimme sensoren

Om geluidsoverlast in Amsterdam beter in kaart te brengen gaat Sensemakers AMS naar oplossingen speuren met behulp van geluidssensoren en artificial intelligence.

‘Geluidsoverlast is een slow killer’, opende ombudsman Arre Zuurmond van Metropool Amsterdam een bijeenkomst van Sensemakers eind 2018. In de maanden ervoor had hij aan den lijve ondervonden hoe het is om continu veel geluid om je heen hebben waartegen je niks kunt doen: hij woonde vier maanden op de Amsterdamse Wallen. ‘Varende boten, talloze taxi’s, toeterende auto’s, muziek uit cafés, dronken mensen, ruzie op straat. En dat de hele nacht door. Je krijgt niet genoeg rust en dat sloopt je’, zei hij. De vraag is nu: kun je met geluidssensoren continu meten wat er gebeurt, patronen ontdekken en zodoende oplossingen bedenken?

Bewoners doen mee

In het eerste kwartaal van 2019 start het project Amsterdam Sounds. Op verschillende plekken in de stad brengen burgers geluidsoverlast in kaart met behulp van sensoren. Dit project is een samenwerking tussen Waag, Ombudsman Metropoolregio, gemeente Amsterdam en Sensing Clues. De Sensemakers gaan helpen met het bouwen van deze gebruikersvriendelijke geluidssensoren. Ook ontwikkelen ze de software waarmee relevante data kan worden weergegeven en de verschillende geluidsbronnen van elkaar kunnen worden onderscheiden.

Bron: Marineterrein Amsterdam