Gemeenten willen geluidemissiezones Omgevingswet

Zeventig gemeenten hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een petitie aangeboden. Hiermee verzoeken ze de minister om geluidsemissiezones. Zij zien dit als een handvat waarmee ze eindelijk af kunnen rekenen met lawaai. Wanneer de geluidsemissiezones opgenomen worden in de nieuwe Omgevingswet, kunnen motorvoertuigen aan de hand van camera’s geregistreerd kunnen worden. Zo wordt het beboeten van een te hoge geluidsemissie handhaafbaar.

In de petitie geven de gemeenten ook andere voorstellen om het geluid te verminderen. Zo pleiten ze voor het invoeren van een verplichte jaarlijkse APK voor motorfietsen.

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleidingen bij de Koninklijke Nederlandse Motor Vereniging (KNMV), geeft aan dat het werken met geluidsemissiezones makkelijker gezegd dan gedaan is: “Wat wij als KNMV vaak zien is dat motoren die netjes aan deze norm voldoen alsnog als herriemaker worden aangemerkt door omwonenden of andere weggebruikers. Welke norm moet er dan aangehouden worden in deze emissiezones? Of mogen zelfs gloednieuwe motoren met de nieuwste geluidsdempende maatregelen dan ineens niet in bepaalde zones komen? Een boel vragen die wij nu al hebben bij deze voorgestelde geluidsemissiezones.”

Om de belangen van de motorrijders die niet over de schreef gaan te beschermen, is de KNMV langs de minister gegaan. Ook zijn ze een initiatief gestart: ‘Te Luid Geluid is Uit’. Zo wil de KNMV belangenbehartigers, motorclubs, motormedia en andere partijen bewust te maken van het probleem rondom het geluid.

Bronnen: KNMV, 1limburg, Noordhollands Dagblad