Soap over strengere norm windpark Houten

Hoewel het college van gemeente Houten eerder aangaf strenge regels te willen voor windpark Goyerbrug, stemde de gemeenteraad voor een verruiming van de geluidsnormen.

Al eerder lag er een plan van het windpark, maar dat is in juli door de Raad van State afgekeurd. De gemeente had de landelijke normen toegepast, maar de hoogste bestuursrechter oordeelde dat de overheid bij het opstellen van de regels ten onrechte geen milieubeoordeling heeft gemaakt. Dit moet echter wel volgens de Europese normen. Na de afkeuring wilde het college de plannen nog strenger maken dan zou moeten. De regels zouden het plafond 1 dB onder de norm neerzetten. De reden hiervoor is dat de gemeente geen tijd heeft voor een onderzoek.

Het gevolg van de strengere regels zou zijn dat de windturbines 25% minder zouden draaien. Hier was de gemeenteraad het dan ook niet mee eens. Er ligt een nieuw ontwerpbesluit en hierover zal eind 2022 opnieuw gestemd worden. De verwachting is echter dat de omwonenden dan opnieuw naar de Raad van State zullen stappen. Hierdoor zal er dus dit jaar waarschijnlijk nog niks terecht komen van het windpark.

Bron: Gemeente Houten, RTV Utrecht