Herrie van buiten doet ramen studentenhuizen trillen

Bij overlast bij studentenhuizen denken de meeste mensen aan overlast door de studenten. Nu hebben de studenten zelf last van overlast door anderen. Het gaat om (harde) muziek vanuit de horeca aan het Stadhuisplein in Rotterdam. De Milieudienst Rijnmond stelt dat het toegestane geluidsniveau met 30 decibel overschreden wordt, aldus het Erasmus Magazine en RTV Rijnmond.

De geluidsoverlast door horeca aan het Stadhuisplein maakt wonen voor studenten van het Erasmus University College (EUC) bijna onmogelijk. Zelfs als bestaande woningen en horecagelegenheden extra worden geïsoleerd, blijft de vraag of de geluidsoverlast geen wettelijke normen overschrijdt. Dat stelt de Milieudienst Rijnmond DCMR na een onderzoek in opdracht van de gemeente. Een oplossing voor het probleem lijkt ver weg.

Sinds 2017 wonen alle eerstejaars studenten van EUC verplicht in het pand aan het Stadhuisplein. Student Casper Slagter, voorzitter van studievereniging Erasmus University College Student Association (EUCSA) woonde er zelf een jaar. “Het kan er best heftig aan toe gaan. Soms trilden mijn ramen door de muziek.” Hij hoort ook van de studenten die er nu wonen dat ze regelmatig last hebben van de horeca. DCMR concludeert dat er op dit moment in de studentenwoningen geen sprake is van een goed woon- en leefklimaat.

De Rotterdamse politiek zit in een spagaat. De gemeenteraad wilde eerst woningbouw ter verlevendiging van het uitgaanscentrum. Maar de nieuwe woningen botsen op planologisch gebied met het geluid dat de horeca aan het Stadhuisplein produceert. Nu de horeca vanwege overschrijding van geluidsnormen in de knel zit, nemen de partijen het ook weer op voor de exploitanten. Betere isolatie van de studentenwoningen zou de overlast een beetje kunnen beperken, maar de oplossing moet komen van de betrokken horecagelegenheden.

Geen gemakkelijke oplossing

Het sluiten van de terrassen vanaf 19.00 uur, geen geluidsboxen meer op het terras en het verbeteren van de isolering zouden daaraan moeten bijdragen, maar de horecaondernemers vrezen dat dit niet voldoende helpt, en is het ook moeilijk te realiseren. De EUR laat weten dat er vooralsnog geen oplossing gevonden is en er ook geen alternatieve woonruimte komt voor de studenten. Deze is er op korte termijn simpelweg niet en de EUR is daarnaast gebonden aan een samenwerkingsovereenkomst met de eigenaar van Lucia. Een oplossing vereist volgens de universiteit ‘constructief overleg tussen alle betrokken partijen’.

Aanhoudende problemen

Slagter noemt het een vervelende situatie, maar weet ook geen directe oplossing. ‘’Ik hoor van veel studenten dat ze er last van hebben, maar ik begrijp de horeca-uitbaters ook. Mensen die uitgaan maken gewoon veel geluid. Het is een gezellige plek en het zou heel jammer zijn als de boel sluit.’’

De problemen rondom de geluidsoverlast spelen al langer en eerder werden al maatregelen getroffen om het aantal decibel te beperken. In december 2017 schreef NRC nog over de overlast op Stadhuisplein en hoe onder andere de Après Skihut stopte met het gebruik van een ‘toeter’ omdat EUC-studenten er last van hadden.

Bron: Erasmus Magazine, RTV Rijnmond