Huldiging Ajax bijna stilgelegd om trillingen

Minder bastonen zouden de oplossing geweest zijn.

Tijdens de huldiging van Ajax op het Museumplein in mei vorig jaar, was een trillingsprotocol van kracht. De schilderijen in de nabijgelegen musea (o.a. Van Gogh, Rijksmuseum) mochten immers gaan schade oplopen van het feestje. Bijna ging het mis.

Drie keer geel is rood

De meters sloegen uit toen de vader van Abdelhak Nouri op het podium verscheen, melden Het Parool en AT5. “Twee keer kort achter elkaar was het raak,” vertelt Thomas Kuilboer namens de gemeente. “Gelukkig bleef het daarbij. Bij een derde keer hadden we moeten ingrijpen. Drie gele kaarten is een rode voor de organisatie.”

Moerasland

Het Museumplein heeft een ondergrond die veel weg heeft van pudding en grenst ook nog eens aan belangrijke musea. “Het is moerasland,” zegt Kuilboer die tijdens evenementen op het podium aanwezig is om de bodem in de gaten te houden. “Als de grond in beweging komt, klotst die tegen de gebouwen aan. Het epicentrum is de kelder van het Van Gogh die deels onder het plein ligt. We werken met een grenswaarde van 1,2 millimeter per seconde. Dan moet er op het podium onmiddellijk actie worden ondernomen. Bij 1,8 millimeter is het over en uit.”

Het kalmeren van een uitgelaten menigte van ruim honderdduizend supporters lijkt geen sinecure, maar organisatoren van evenementen hebben daar hun methoden voor. Het wegdraaien van de bastonen uit het geluid kan een springende menigte tot rust brengen, net als het vertonen van een reclamefilm op het grote scherm of het stopzetten van de muziek voor een halve minuut.

Concert van Queen

Het protocol bestaat sinds 2007. Aanleiding was het verrassingsconcert van Queen in 2002 op het Museumplein. In de musea en de omliggende woningen gingen alle alarmbellen af. Dat leidde tot allerlei onderzoeken en overleggen, met als resultaat dat vijf jaar later het trillingsprotocol in werking kon worden gesteld. Het protocol is streng, maar dat is nodig. Kuilboer: “We willen onze kunstschatten beschermen.”

Bronnen: Het Parool, AT5