Plantagebuurt (A’dam) klaagt over warmtepompen

Veel Amsterdammers zijn klimaatbewust en daarom zijn er steeds meer warmtepompen. In de Plantagebuurt worden sommigen echter ‘gek van de herrie’, aldus AT5 en het NH Nieuws. Ze verstoren juist de plekken waar het nog enigszins rustig is.

“De buitenkant van ons blok kent de levendigheid van de stad. Horeca, trams en bezoekers zorgen voor het rumoer dat een bewoner van een stad bewust opzoekt”, aldus een omwonende op zijn website. “Aan de binnenkant van ons blok is een oase van rust in de vorm van de binnentuin. Hier zitten onze slaapkamers. Alles bij elkaar kunnen dat er zomaar honderd zijn. En juist aan die kant plaatsen twee hotels in ons blok hun klimaatinstallaties. Met tot gevolg: lawaai in de tuin, bromtonen in slaapkamers en extra hitte op toch al warme dagen. Nu staan de twee units nog tijdelijk half in een achterkamer, half buiten. Maar de bedoeling is dat ze op het achterbalkon komen. De vergunning is in aanvraag.”

Volgens Henk Kranenberg geluidexpert op het gebied van warmtepompen, zou er meer aandacht besteed moeten worden aan de plek waar de installaties geplaatst worden en aan de isolatie. “Er moet beter worden gekeken naar reflectiepunten en geluidschermen zodat de overlast beperkt wordt, geluid is een subjectieve waarneming, wat voor de één prima is, is voor de ander heel vervelend.”

Het hotel wil graag de pompen binnen plaatsen, maar daarvoor is een uitbouw nodig waarvoor de gemeente geen vergunning verleend.

Bron: Jimdosite, NH Nieuws