Huur of koop, duidelijk geluidverschil in A’dam

Tegen de woningnood wordt er in Amsterdam flink bijgebouwd. Echter, deze nieuwe woningen, specifiek de particuliere huurwoningen, scoren volgens onderzoek slechter op leefomgeving met meer geluidsoverlast dan koopwoningen. Dit te zien bij de woningen die na 2010 gebouwd zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd door de UvA in samenwerking met de gemeente, GGD Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en Stichting de Gezonde Stad.

In het onderzoek is gekeken naar geluidsoverlast, hittestress, groenvoorzieningen en luchtvervuiling. De nieuwe woningen staan namelijk vaak rond Schiphol, langs de A10 of langs het spoor. Fred Woudenberg, hoofd leefomgeving bij de GGD, maakt zich zorgen over de geluidsoverlast. Hoewel het vereist is dat nieuwe woningen een ‘stille zijde’ hebben, wordt hieraan vaak een minimaal invulling gegeven.

Verder raadt hij aan dat er als er gebouwd wordt in een gebied, de locaties van de koop- en huurwoningen gemengd moeten zijn. Als voorbeeld waar dit niet is gebeurd, geeft hij bij het Parool het Funenpark. “Daar heb je aan het spoor een ring van huurwoningen, die als een geluidsmuur
dienen voor de koopwoningen die daarachter gebouwd zijn. Je kunt je afvragen of dat wenselijk is.”

Bron: Het Parool