Treinverkeer Tata Steel wordt iets stiller

Over het terrein van Tata Steel loopt meer dan 100 kilometer aan rails voor transport van producten en grondstoffen. Dit zorgt voor geluidsoverlast en daar wil het bedrijf iets aan doen. Naast dat ze aangeven graag rekening te houden met de gemeenschap, wonen ook veel van de werknemers in de buurt, wat hen extra motiveert.

De bronnen van de overlast zijn bepaalde bochten (spoorbogen) van de noordelijke rails en de rinkelende bellen van spoorwegovergangen. De oplossing voor de bochten is volgens het bedrijf smeermiddel om het piepen tegen te gaan. Aan de westkant zijn er al smeerinstallaties geplaatst en die blijken te werken. Aangezien de bellen noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de spoorwegovergangen, kunnen deze niet zomaar weggehaald worden. Daarom zijn er geluidsarme bellen aangeschaft. Hierbij ‘luisteren’ de bellen naar de omgeving en passen hierop het geluid aan.

Hiernaast zijn er kunststof (stoot)bussen tussen de wagons geplaatst, zodat een harde klap bij een botsing, wat geregeld gebeurt, minder geluid veroorzaakt.

Dat Tata Steel probeert overlast voor de omgeving te verminderen, staat in lijn met de visie van de provincie Noord-Holland. Deze geeft aan te blijven werken aan het aanscherpen van vergunningen, het strakker houden van toezicht en strenger handhaven. En de provincie blijft benadrukken dat gezondheid beter in de wet- en regelgeving moet worden vastgelegd.

Bronnen: Tata Steel Nederland, Provincie Noord-Holland