In Groningen blijft gedoe over Rammstein

Voorafgaand aan het concert waren er allerlei procedures (zie een uitgebreide toelichting in onze jurisprudentie rubriek), en ook na het concert van Rammstein was er onenigheid. De normen zouden zijn overschreden, volgens vereniging Stadspark Natuurlijk. Onzin, zegt de gemeente. En dus ‘kibbelt’ Groningen nog even door over het geluidsniveau van Rammstein, zoals de website Zware Metalen het verwoord.

Fietstochten en metingen met politici

De vereniging Stadspark Natuurlijk organiseerde op zowel de donderdag als de vrijdag fietstochten waarbij politici konden aansluiten om zelf de geluidsdruk te ervaren, schrijft OogTV. Op donderdag fietsten fractievoorzitters Daan Brandenbarg (SP) en Dennis Ram (PVV) mee. Op vrijdag namen wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) en raadsleden Tim van de Vendel (GroenLinks), Andrea Poelstra (D66) en Maria Martinez Doubiani (D66) deel aan de fietstocht.

Van de Verzetsstrijderslaan fietste men via de Grunobuurt naar de Laan van de Vrijheid. Zo werden in de Donderslaan waarden van 76 dB(A) gemeten met pieken tot 83 dB(A). Op een balkon aan de Illegaliteitslaan werd 76 dB(A) gemeten. “Het geluidsrapport bij de Omgevingsvergunning gaf aan dat de maximale geluidsdruk op deze avonden 79 dB(A) kon zijn”, aldus de vereniging.

“Wij denken dat de politici die meegefietst hebben een goede indruk hebben gekregen van de geluidswaarden en de betekenis die dat heeft voor omwonenden”, laat Stadspark Natuurlijk weten. “Uit de gegevens blijkt volgens hen dat de regels van de maximale geluidsdruk overschreden zijn.

Lopend gemiddelde

De gemeente schakelde zelf ook een bedrijf in om geluidsmetingen te verrichten tijdens de concerten van de Duitse metalband. Corien Koetsier, woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Manouska Molema, laat weten dat dit bedrijf op zes adressen in de omgeving metingen heeft verricht. De gemeente zette zelf ook een geluidsmeter in, op de zevende verdieping van een gebouw aan de Donderslaan tijdens beide concerten: de hoogst belaste locatie, zo blijkt uit het akoestisch rapport.

“Al deze metingen zijn uitgevoerd volgens de methode die in de ontheffing is aangegeven. Dat wil zeggen: een lopend gemiddelde over 15 minuten”, aldus Koetsier. “Bij al deze metingen hebben we geen overschrijdingen vastgesteld.” Ook bij andere metingen op diverse plekken zijn volgens Koetsier geen overschrijdingen geconstateerd: “Hierbij hebben we niet het lopend gemiddelde over 15 minuten kunnen meten, maar ondanks dat geen overschrijdingen vastgesteld.”

Indicatieve meter

Koetsier stelt daarnaast dat Stadspark Natuurlijk mogelijk een aantal foutieve normwaardes aanhaalt voor de maximale toegestane geluidsdruk. De woordvoerder laat verder weten dat geluidsbelasting die Stadspark Natuurlijk vaststelde mogelijk onbetrouwbaar zijn: “Een geluidsman van ons heeft op de avond de mensen die namens Stadspark Natuurlijk op pad waren nog ontmoet. Zij hebben met een simpele meter indicatieve metingen gedaan.”

Bronnen: Zware Metalen, OogTV (1),(2)