Oplossing gezocht voor luide Haagse tram

Nadat de straat vele jaren een bouwput was, rijdt de tram weer door het Haagse Zeeheldenkwartier. Bewoners waren van te voren al bezorgd over de nieuwe tram die er zou gaan rijden, want die is veel zwaarder dan zijn voorganger. Nu de tram rijdt, is de rust voor veel mensen inderdaad ver te zoeken.

“De herrie die de tram maakt is simpelweg niet normaal”, aldus Damiën Zeller, de OV-woordvoerder van de lokale partij Hart voor Den Haag. “Iedereen begrijpt dat een tram geluid maakt, dat is ook best begrijpelijk, maar deze geluiden gaan door merg en been. De kinderen op tijd naar bed zit er niet meer in als je hier in de buurt woont. Even rustig op het terras zitten van het Prins Hendrikplein, neem je oordoppen mee. Werkelijk onbegrijpelijk, de gemeente en de HTM hadden dit van tevoren moeten testen”.

Geluidswerende matten

Volgens Damiën Zeller zijn er meerdere oplossingen mogelijk. “Het geluid wordt al minder als de HTM de rails goed insmeert. Ook kan het helpen om geluidswerende matten aan te brengen zodat het geluid gedempt wordt. Ik hoop in ieder geval dat de gemeente dit serieus oppakt en de bewoners en ondernemers na een jarenlange bouwput ook niet nog jarenlang worden opscheept met flinke geluidsoverlast”.

“Optische inspraak”

Bewoners hadden bij de bestuurlijke procedure vorig jaar al hun twijfels. “Natuurlijk is goed openbaar vervoer essentieel voor onze wijken, maar de gemeente Den Haag, heeft zich tot nu toe niet veel aangetrokken van de wensen, suggesties, klachten en zorgen die geuit zijn in de ingediende honderdvijfenzestig (165!) zienswijzen van burgers. Niets mee gedaan, optische inspraak. Vrijwel alle vragen, voorstellen, ideeën en zorgen zijn door het college van burgemeester en wethouders aan de kant geschoven. Dus het lijkt erop dat alle inspraakprocedures slechts schijn zijn geweest.”

Bronnen: Hart voor Den Haag, Duinoord-DenHaag