Italiaanse treinen terug naar minder stil

Veel bedrijven, waaronder Rail Cargo Group, DB cargo en METRANS, hebben hun oude remblokken vervangen met de composiet remblokken. Hoewel deze composiet LL-remblokken veel minder geluid maken dan de normale ijzeren remblokken, moeten treinen die de LL-variant gebruiken nu 80 km/h rijden in plaats van 100 km/h in Italië.

Veel bedrijven, waaronder Rail Cargo Group, DB cargo en METRANS, hebben hun oude remblokken vervangen met de composiet remblokken. Daarnaast hebben andere landen, zoals Duitsland en Zwitserland, juist wetten aangenomen die de oudere versie verbieden. Er is dan ook veel commentaar op dit besluit in Italië, want op deze manier wordt het minder aantrekkelijk om met remmen die minder geluid maken te rijden.

De reden dat treinen met composiet remblokken zachter moeten rijden, komt vanuit een studie van het Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Hieruit blijkt dat de LL-remblokken zorgen voor relatief meer slijtage van de schroefdraad van het wiel. De blokken kunnen namelijk minder makkelijk hun warmte kwijt raken. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren door vervormde wielen, lijkt het Italië dan ook verstandig om zachter te rijden.

Bron: RailTech.com