Juist meer hinder met geluidscherm A50 Eindhoven

Het CDA in Eindhoven vraagt zich af hoe het kan dat de bewoners van de wijk Blixembosch nog steeds last hebben van het lawaai dat de A50 veroorzaakt, nadat er een geluidscherm geplaatst is.

De bewoners Blixembosch vreesden al dat het nieuwe, kortere geluidscherm geen oplossing zou zijn voor het verkeerslawaai. Voor de berekeningen van dit scherm is er, volgens de bewoners, alleen rekening gehouden met de huizen die er nog gebouwd moeten worden en dus niet met de bestaande huizen. Er is veel ruimte tussen het geluidscherm en de geluidswallen en met noordelijke wind is het verkeer door de hele wijk te horen.

,,De theoretische berekeningen komen niet overeen met de werkelijkheid. Dit is het effect dat we hadden verwacht’’, zegt Vereijssen van de verkeerscommissie van de wijkvereniging in het Eindhovens Dagblad. ,,We hadden al zo’n vermoeden’’, voegt algemeen voorzitter Jacques Borsboom toe. 

Het CDA wil dan ook weten hoe er zo’n verschil kan zijn tussen de theoretische berekeningen en de overlast die de bewoners ervaren. Daarnaast willen sommige raadsleden weten of de gemeente bereid is onderzoek te doen naar het geluidsniveau en of er dan maatregelen genomen kunnen worden.

De Eindhovense politiek wilde voor de bouw van het nieuwe scherm ook meer weten over de gevolgen, maar wethouder Yasin Torunoglu wilde de gevolgen pas aankijken als het scherm al geplaatst was. Dit is, volgens de wijkvereniging, op dit moment het geval en heeft daarom een brief naar het gemeentebestuur en Rijkswaterstaat gestuurd.

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Studio 040